Underverk och halvtid

Jaha, då har det alltså gått fyra veckor och imorgon drar vårterminen igång. Helt galet, vart tog lovet vägen? Det har varit fantastiskt skönt att bara kunna lunka omkring här hemma, fixa, gå på promenader, kolla Hemnet och drömma om framtida hem och såklart åka på semester. Senast vi skrev så skrev jag lite allmänt om hur vi hade haft det i Mexiko, men jag fick aldrig med att berätta om vår utflykt till ett av världens sju underverk, nämligen mayabyn Chichén Itzá. Helt otroligt, pyramider, byggnader och en arena som är flera tusen år gamla som de hittat ute i djungeln. Jag kan inte släppa tanken på hur det måste ha känts för dem som kan vandrande där bland träd och buskar och helt plötsligt hittar en bortglömd civilisation. Mäktigt. 
 
 
Det häftiga är inte bara hur de lyckades bygga allt det här, utan hur smart byggt det är. När man stod ett par eter framför den stora pyramiden och klappade med händerna studtade ljudet mot pyramiden så att det uppstod ett ljud som enligt guiden låter precis som den fågel som Mayaindianderna ansåg helig. Olika byggnader är och uppförda så att ljuset faller på ett visst sätt när solen står högt eller när det är sommarsolstånd och vintersolstånd så hamnade solen också på något speciellt sätt som jag inte riktigt fattade men som ändå inte kunde vara en slump utan något som de måste ha räknat på när de byggde dessa tempel. Hur som helst, det var oerhört mäktigt att vandra omkring i detta område och försöka föreställa sig vad som hänt på exakt samma plats tidigare under historien.
 
 
 
 
Efter att vi knallat runt och fascinerats över detta underverk gick bussen vidare till en liten lokal mexarrestaurang där vi käkade lunch. Var väl lite jippo med servitörer som dansade med flaskor på huvudena och kvinnor i tradionella klänningar. God mat med lite mexaröl och lime, nom nom.
 
 
I Mexiko är de lite loco och lyssnar inte på det gamla husmorsrådet att inte bada mindra än 30 min efter maten, för när det var tomt på tallrikarna hoppade vi snabbt in på bussen och gasade vidare till Cenote Ik Kil, som var ett vattenhål som också låg mitt ute i djungeln där vi tog ett heligt dopp. Tydligen finns det ett 30-tal Cenotes i området, vilket är hål rakt ner i marken och där nere finns det sedan som en bassäng. Cenoten som vi åkte till låg 30 meter ner i marken och vattnet var 50 meter djupt, helt otroligt. Det var tack vare dessa vattenhål som mayaindianerna kunde bygga upp stora civilisationer med så bra tillgång till sötvatten. Jag som älskar att bada tyckte att det var häftigt att gå ner genom berget och komma ut till vattnet som var alldeles klart och simma omkring med små fiskar som bodde där. Tyvärr kom vi samtidigt som flera andra turister så medan vi var där hann det bli ganska trångt men det fanns ändå plats så vi kunde hoppa från klipporna.
 
 
Här ligger Wille på rygg och har det bra
 
 
 
En mycket lyckad dag med många intryck. Dessvärre hade vi inte det bästa resesällskapet utan en del idoter som alltid kom sent till bussen när vi skulle åka vidare så det tog tyvärr tid från nästa ställe som vi besökte. Men men, vi gjorde ett sista stopp i en liten by som var en av de första byarna som spanjorerna grundade när de kom och tog över landet.
 
 
Hittade Amigo som festat lite väl hårt med Tequilan
 
Nu är det dags att sova för imorgon är det back in business igen, ska kolla in de nya kurserna och komma tillbaka in i rutinerna, vilket ska bli skönt på ett sätt. Nu har vi varit här i fem månader och det är fem månader kvar tills vi kommer hem, så håll ut även om vi förstår att ni längtar väldigt mycket efter oss! Kramar!
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Kalle

Vilka härliga bilder! Vi missade allt det där när vi var i Mexiko, men det får bli en annan gång. Nu är jag på väg till en 3-dagars kick-off med jobbet i Barcelona. Åker precis förbi gamla Kista IP och tänker på dig Wille. Snart är ni hemma igen! :)

2014-01-22 @ 04:51:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0