Undergrad or underground?

Promenad hem genom campus
 
Ännu en bra, men lång, dag börjar lida mot sitt slut. Jag kom hem efter kl.19 och Wille är fortfarande inte hemma utan iväg och spelar fotbollsmatch. Idag har vi faktiskt varit riktigt duktiga och suttit på biblioteket hela eftermiddagen. Testade ett nytt bibliotek idag och det är det enda underjordiska biblioteket i USA. Anledningen till att de byggde det under marken var för att bredvid ligger USAs äldsta majsfält som är alldeles heligt för skolan och ingen, absolut ingen, får gå in på det där majsfältet. Går man in där så riskerar man att bli religerad från skolan. Så om de hade byggt biblioteket ovan jord hade det skuggat majsen så därför fick man bygga det under jorden istället. Lite smådeppigt att sitta som i en bunker kan man tänka sig men i mitten fanns det som en innegård som fungerar som ljusinsläpp så där satte jag mig och kombinerade plugg med att njuta av sommarens sista värme! Belönade mig själv med en fika tillsammans med Cattis som tydligen också satt och tryckte i ett hörn. Har en känsla av att det inte är sista gången som man hamnar på det där cafét.  
 
Man ser cyklarna på "taket" som egentligen är markplan.
Oklart för många om det heter Undergrad eller Underground Library
 
När man pluggat blir man hungrig och som student så finns det ju inget bättre än saker som är gratis. Att det då bjöds på gratis BBQ för utbytesstudenter och amerikaner som själva varit på utbyte passade oss alldeles utmärkt. Det bjöds på kycklingvingar i diverse såser, pommes, mozarella sticks och lökringar, denna ljuva amerikanska matkultur! Träffade både vår franska vän Clem, en av de franska tjejerna som fyllde år förra veckan, lite folk från den fester, lite andra utbytesstudenter, våra underbara amerikanska vänner som var i Uppsala i våras och lite annat nytt folk så det var absolut en lyckad kväll. Tanken var att man skulle bli ihopmatchad med en buddy, en amerikan som kan hjälpa en lite mer praktiska grejer och bli ens vän. Wille hade "oturen" att bli tilldelad Cristina, en av de amerikanska tjejerna som var i Uppsala. Lite trist att få en buddy som man redan känner. Jag hittade aldrig någon men hoppas bli tilldelad någon schysst senare under hösten. Nu ska jag gå igenom morgondagens PowerPoint för min psykologilektion och sedan somna gott!
 

Enjoy everyday life

 
Stocken på torsdagar, häng på Murphy's och galna kvällar med skidklubben i all ära men jag tycker verkligen om vardagslunk och hemmamys. I fredags åkte jag ut till köpcentret norr om stan och köpte lite mys för att pimpa vårt lilla hem. Blev lite ljus och en tavla med alfapetbokstäver i trä där det står Enjoy Everyday Life, lite passande eftersom jag och Wille spelade ganska mycket Wordfeud när vi började träffas (omdiskuterat vem som egentligen vann flest gånger). Vi trivs med lägenheten och den börjar bli lite mer hemtrevlig nu. Ni är ett par stycken där hemma som undrar hur lägenheten ser ut så jag tänkte visa lite hur vi har det.
 
 
 
 
 
 
Imorgon är det söndag och om vädret är som det ska har vi planerat att ta våra cyklar och utforska staden utanför campusområdet! Hoppas ni mår bra hemma, vi tänker på er!
 
 

Vart tog tiden vägen??

Fråga mig inte vart tiden tog vägen, men tydligen är det redan 20 september och jag har ingen aning om tiden kunde gå så här fort? Den senaste veckan har det varit mycket plugg, det är inte svårt utan mest bara mycket saker som tar tid att göra och som måste göras och så är det klart att det går något långsammare när man ska läsa på engelska jämfört men svenska men hoppas på att man kan speeda upp det lite.
 
Nu är det fredagskväll här, Wille ligger i soffan och njuter fortfarande av segerns sötma från gårdagens överlägna vinster i Beer Pong. Det var två franska tjejer, Sarah och Aurore, som fyllde år och bjöd in till lite festligheter. Alla gäster var ombedda att ta med en maträtt från sitt hemland så jag och Wille hade fixat laxsnittar på Wasa knäckebröd och såklart en flaksa väl kyld Absolut vodka som serverades med tillhörande snapsvisor. Var en mycket lyckad fest med många härliga människor.
 
Bild från gårdagens kalas med födelsedagsbarnen längst ned
 
Bortsett från plugget har det varit ganska lugnt. Förra helgen var jag och svenska Cattis iväg och seglade med universitetets seglingsklubb. Bortsett från att vi fick en 18-årig tjej med oss i vår båt som visste allt och hela tiden hade en historia som var lite värre än det man själv nyss berättat och lite snålt med vind så var det en riktigt lyckad dag! Jag hade tänkt följa med och segla imorgon också men inser att jag behöver nog stanna kvar hemma och komma ikapp med lite läsning.
 
En mycket liten sjö i ett litet samhälle med en stor fabrik som luktade tusen
gånger värre än pappersbruket i Lessebo!
 
Bilresan hem från seglingen gick genom majsfälten och i bilden spelades
arabmusik på högsta volymen eftersom vi åkte med två marockanska killar
 
 
Ingenjörsbibliotektet som ligger fem minuter från oss, stället där jag oftast pluggar
 
 
Wille omgiven av diverse exotiska forntidsdjur och en rejäl älg i taket
inne i byggnanden där vi läser geografi
 
 
Fick för oss att vara lite internationella och testa det koreanska köket till lunch en dag,
minst sagt en upplevelse som smakmässigt tyvärr inte levde upp till förväntningarna
 
 
Den här lilla rackaren satt på och väntade på mitt cykelstyre när jag skulle cykla hem från skolan
 
Wille köpte idag en cykel från en fransk kille som vi träffat ute och som skulle flytta hem till Frankrike igen, så nu ska vi testa vad cykeln går för och rulla ner till stan för att gå på ett ställe som heter Joe´s och käka hamburgare med lite kompisar från igår. Tanken är att det ska bli en tidig hemgång, men det återstå att se..!
 
 
 

Fotboll och en ny vän

Hey!
 
Först och främst; när jag skriver "fotboll" menar jag självklart soccer. Skulle jag skriva om den amerikanska varianten så kommer jag skriva "amerikansk fotboll". När jag skrev det här inlägget märkte jag att jag anmärkt på flera ställen "(soccer)" så jag tänkte reda ut det här direkt. Antar att jag blivit lite amerikaniserad och tänker på amerikansk fotboll när jag skriver fotboll..
 
Hur som helst. När min storebrorsa kom hem från ett års studier i USA för många år sedan minns jag att han pratade om skillnaderna i fotboll mellan Europa och USA. Efter snart en månad här har jag spelat med både utbytesstudenter och amerikanare vid flera tillfällen och jag kan bara säga att jag håller med min bror. De matcher jag har sett spelar man exempelvis ofta 3-4-3 med ett diamantmittfält, vilket är väldigt offensivt. För er som inte förstår vad detta innebär så spelar man alltså med 3 försvarare, 4 mittfältare (där den ena innermittfältaren har en utpräglad offensiv roll och den andra en mer defensiv roll) och 3 anfallare. Detta kan jämföras med Sverige och Europa där man allt som oftast spelar olika kombinationer av 4-4-2 och 4-5-1. Mentaliteten är också mycket mer offensiv där sidleds- eller hemåtpassningar är utrotningshotade. Generellt kan man också säga att amerikanarna har en väldigt fin teknik men, efter vad jag sett hittills, ett jäkligt dåligt tillslag. Detta innebär att det är en hel del dribblingar och kortpassningar. Möjligen grundar det hela sig i amerikanernas vilja att underhålla då de flesta skulle säga att denna typ av fotboll är roligare att titta på jämfört med den svenska så kallade brunkarfotbollen med "långa bollar på Bengt". Just underhållning ligger ju, som man verkligen märkt, amerikanarna varmt om hjärtat. Innan, efter och under de olika idrottsarrangemangen tar man vara på varje sekund att dela/slänga ut souvenirer till publiken, spela musik och framföra dansnummer och annat spektakel. 
 
Skolan har inget officiellt fotbollslag utan det som liras är olika typer av studentserier och någon lokal liga. Jag blev i veckan erbjuden att spela med två olika lag och jag hade lite svårt att bestämma mig. Det ena laget var för businesstudenter och jag fick erbjudandet av en snubbe på min finanskurs. Han verkar schysst och han sa att alla utom en i laget är utbytesstudenter. Det andra laget är ett så kallat fraternitylag. Fraternities är studentorganisationer där organisationen äger stora fina hus där medlemmarna bor och har en jäkla massa fester och andra event. Inbjudan till det här laget kom via en svensk utbytesstudent, Jonas, som jag lärt känna här och som hänger i de grabbarnas hus. Jag funderade några dagar men bestämde mig till slut för att lira med det senare laget. Det blir lätt så att man hänger med de andra utbytesstudenterna men jag vill ju lära känna amerikanare också och jag har funderat på att engagera mig i någon fraternity. Igår träffade jag laget för första gången då vi bestämt att lira nere vid Florida Avenue. Det första jag fick höra är att laget hade haft "vissa motgångar" den senaste säsongen då man hade förlorat alla matcher och inte gjort ett enda mål.. Kvaliteten på de som var med var väl ungefär som när vi spelade fotboll på rasterna i mellanstadiet men det verkade vara ett riktigt skönt gäng så det blir nog skoj ändå. Första matchen på måndag 21.00.
 
Idag var jag, Filippa och Squeezeman (se tidigare inlägg) och kollade på damernas volleyballmatch. Riktigt bra drag och jävlar vilken kul sport det var att titta på. Publiken var riktigt engagerad och det var ett otroligt snabbt och spännande spel. Efter 2-2 i set lyckades Illinois vinna med 16-14 i avgörande, kul! Efter matchen hade Squeezeman lektion så jag och Filippa drog till Archen (det stora gymmet) där vi simmade en kilometer. Ikväll är vi inbjudna till Becky, amerikanskan som gjorde en utbytestermin i Uppsala i våras. Filippa ska gå hem tidigt då hon ska iväg och segla imorgon bitti men jag är inte främmande för att göra stan ikväll. 
 
Ha det gott!

9/11

Det har gått tolv år sedan 11 september och årsdagen märktes av även i lilla Urbana-Champaign.
 
I stekande värme i rusningstrafiken stod den här mannen med
upp-och-nedvänd flaggaoch hävdade att 9/11 var ett inside job
 
På vägen hem fladdrade den enorma flaggan på halv stång och påminde om tragedin
 
 
 

Bilder från Chicago

Jag har fått lite kritik ifrån olika håll om att jag är dålig på att uppdatera bloggen. Kan hålla med om detta, men det känns som att tiden inte räcker till, är så jäkla mycket att göra hela tiden.. Hur som helst tänkte jag slänga upp några av mina bilder från Chicago, som i särklass är den coolaste staden jag besökt. New York som vi planerar att åka till i vår har höga krav att leva upp till.
 
 
Tagen från John Hancock Observatorys 95:e våning. Tornet är 344 meter högt och en fin dag kan man se fyra stater härifrån. Svindel!
 
 
Längs med Lake Michigans kust låg det mysiga badstränder och långa promenadstråk.
 
 
 
 
Jag och dessa tre skumma typer gjorde Chicago i tre dagar. Från vänster har vi den franska ingenjören Clem, även kallad Squeezeman (ja, det är jag som gett honom det smeknamnet), Filippa och svenska Cattis från SLU. Det var en häftig känsla att ligga på en riktigt fin sandstrand och titta på skyskraporna.
 
 
 
 
Påbörjat bygge av ytterligare en skyskrapa.
 
 
Hard Rock Café. Det är möjligt att det trots allt råder en viss skillnad mellan kvinnor och män när det gäller vett och etikett..
 
 
 
Ron Santo utanför arenan Wrigley Field. Tydligen en legend för fans till baseballaget Chicago Cubs. Alla människor som gick förbi rörde vid hans fot för att få tur till matchen. Kanske hade laget lyckats vinna om vi också hade gjort det?
 
 
Inne på Wrigley Stadium för att bevittna vårt livs första baseballmatch. Cool upplevelse men matchen var väldigt händelsefattig med få poäng.
 
 
 
 
Vi åkte ju på båtsightseeing som gick både på floden och ute på sjön. Den här är tagen från floden precis när man kommer in i staden från Michigan Lake. Byggnaden rakt fram i olika etapper är Trump Tower, till höger är det lägenheter och till vänster mest kontorslokaler.
 
 
Med stormsteg klampade vi in i ytterligare en sevärdhet. Världens största böna i närheten av Millenium Park där vårt hotell låg.
 
 
Avslutar detta inlägg med en annan böna. Det här är inne i stadens Ralph Lauren-butik där de hade kostymer som kostade ungefär lika mycket som hela vår vistelse i USA. "Försök se majestätiska ut", sa Cattis innan hon plåtade. Kan väl inte säga att jag lyckades sådär jättebra, men med en långklänning skulle nog Filippa lyckats.
 
Nu fortsätter pluggandet. Nästa inlägg jag skriver ska jag försöka få med några rader om fotbollssituationen. Jag har ju fått dra på mig mina Copa Mundial (fotbollsskor) vid flera tillfällen. Ha det fint!

En perfekt start på veckan

Efter en riktig slappishelg drog första riktiga skolveckan igång idag. Ingen ledig måndag denna vecka och idag var sista dagen att byta kurser. Jag och Wille läser tre av fyra kurser ihop, en om utvecklingsländer som känns ganska basic men ändå allmänbildande kring varför vissa delar av världen är rikare än andra, befolkningstillväxt och andra problem. Sedan läser vi en kurs som heter Business Location Decisions och handlar om det som den heter, hur olika företagsbeslut påverkar olika områden, gör ganska mycket kopplingar till nationalekonomi. Den sista kursen som vi läser ihop heter Society and Leisure och handlar också är ganska allmänbildande. Utöver dessa läser Wille en finanskurs om Real Estate och jag en psykologikurs i Social Psykologi som faktiskt är riktigt intressant. Förhoppningsvis ska vi dessutom klara av lite amerikansk historia sista halvan av terminen. Sådär, nu har ni lite bättre koll på vad det faktiskt är som vi kommer läsa under hösten!
 
Men som sagt, efter en riktigt skön helg med en amerikansk hemmafest i ett enormt hus i fredags (det var precis som på film fast det lukade lite mer svett och var brutalt varmt!), slappislördag och skön fredag med lite fotboll, plugg och löpning så har den här måndagen varit riktigt bra! Jag tycker att det börjar kännas mer som "hemma" med lite rutiner. Wille hade lång skoldag idag men jag passade på att smita till ena gymmet och låg i solen och läste ikapp lite innan Cattis kom förbi och vi simmade en kilometer. 
 
Röda platskoppar i sitt esse!
 
 
Det var snowboard- och skidklubben som bjöd in till festligheter i fredags
 
 
Jag och Cattis ute på verandan 
Hamburgestället på baksidan av vårt hus har gudomligt gode milkshakes!
 
Måndagshäng vid poolen, helt okej!
 
 
 
 

Fredagsmys på en torsdag

Med en helgdag i måndags och med fredagar som är lektionsfria så bev den här skolveckan väldigt kort. Med tanke på hur intensiva de senaste dagarna var det skönt att fixa middag, dricka lite vin och kolla tre zombieavsnitt av Walkning Dead. Nu checkar vi ut och tar helg!

The windy city

Hemma efter en riktigt lyckad helg i Chicago! En helt otrolig stad! Har hunnit med shopping, massa god mat, drinkar, sightseeing på sjön, bad på stranden, baseball och mycket mer. Är ordentligt trötta och imorgon drar skolan igång på allvar så nu blir det att sova! Hoppas allt är bra med er hemma!
 
 

RSS 2.0